Promenite jezik sadržaja

Svetski dan prava potrošača: Odgovornost i prava kroz bezbednu ishranu

Foto: Stockcake.com

Svake godine, 15. marta, obeležava se Svetski dan prava potrošača, podsećajući nas na važnost svesti o pravima i odgovornostima koje imamo – posebno kada je hrana u pitanju. Kao potrošači, imamo pravo na bezbednu hranu i tačne informacije o njenim svojstvima, ali i obavezu da se prema njoj odnosimo odgovorno, smanjujući nepotrebni otpad.

Bezbednost hrane – zajednička odgovornost

Hrana je bezbedna kada ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača. Ova bezbednost garantovana je u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, a svi učesnici u lancu snabdevanja snose odgovornost za njen kvalitet. Ključni faktori su znanje, saradnja i transparentna komunikacija među svim učesnicima u prehrambenom sektoru.

Jedan od prioriteta evropskog zakonodavstva je omogućavanje potrošačima da donose informisane i zdrave izbore, uz jasne smernice o pripremi i konzumaciji hrane. Obeležavanje hrane – informacije na etiketama – mora biti tačno, razumljivo i ne sme dovesti potrošača u zabludu.

 

Foto: Stockcake.com

Pravo na izbor i sistemi zaštite kvaliteta

Evropska unija i nacionalni sistemi nude različite šeme kvaliteta, koje omogućavaju potrošačima da prepoznaju poreklo i način proizvodnje hrane:
Evropske oznake – zaštićena oznaka porekla, zaštićena geografska oznaka, garantovani tradicionalni specijalitet, organski proizvodi
Nacionalne oznake – odabrani kvalitet, integrisana proizvodnja, viši kvalitet

Ove oznake garantuju autentičnost proizvoda, način proizvodnje i očuvanje tradicionalnih receptura, prepoznatljive po specijalnim zaštitnim znakovima na ambalaži.

 

Foto: Stockcake.com

Smanjenje otpada od hrane – zajednički cilj

Čak 44% otpada od hrane nastaje u domaćinstvima! Svake godine, prosečan stanovnik Slovenije baci 78 kg hrane, dok su Ujedinjene nacije postavile cilj da do 2030. godine prepolove količinu bačene hrane u maloprodaji i kod potrošača.

Na nama je da:
Kupujemo racionalno i planiramo obroke
Pravilno skladištimo hranu kako bi duže trajala
Poštujemo rokove trajanja i uputstva za pripremu
Poštujemo trud svih koji učestvuju u proizvodnji hrane

Na Svetski dan prava potrošača, podsetimo se – odgovornost za zdravu i održivu ishranu je zajednička!

 

IZVOR: www.gov.si

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu sajta rkp.rs.

Tagovi