Ugostiteljska delatnost u Srbiji podrazumeva pružanje usluga smeštaja, pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka, kao i mogućnost dostave hrane na različite lokacije. Ova delatnost se može obavljati u ugostiteljskim objektima, van njih, ili čak u pokretnim objektima, ali isključivo uz poštovanje zakonskih normi i propisa o minimalno-tehničkim i sanitarno-higijenskim standardima.
Za obavljanje ugostiteljske delatnosti potrebna je registracija privrednog društva, pravnog lica ili preduzetnika u odgovarajućem registru.Pojedine usluge mogu pružati i fizička lica, u skladu sa zakonom. Udruženja koja žele da se bave ovom delatnošću takođe moraju da izvrše upis u registar, kao i preduzetnici, koji ne smeju obavljati delatnost tokom perioda privremenog prekida.
Ako pravno lice obavlja ugostiteljsku delatnost van svog sedišta, u obavezi je da registruje svaki objekat u kojem pruža usluge kao izdvojeno mesto ili ogranak, osim u specifičnim okolnostima kada povremeno obavlja delatnost.
Nazivi firmi, organizacionih jedinica i oznake pružalaca usluga ne smeju sadržati izraze koji upućuju na vrstu ugostiteljskog objekta ukoliko objekat nije kategorizovan, kao ni izraze koji sugerišu više vrsta ugostiteljskih objekata odjednom, čime se obezbeđuje jasna identifikacija i sprečava zabluda kod potrošača.
IZVOR: Zakon o ugostiteljstvu