Promenite jezik sadržaja

Kadrovska osposobljenost u ugostiteljstvu – član 25 Zakona o ugostiteljstvu

Foto: Stockcake.com

7Prema članu 25 Zakona o ugostiteljstvu, za obavljanje ugostiteljske delatnosti u određenim vrstama ugostiteljskih objekata, potrebno je ispuniti određene kadrovske uslove. Ovo se posebno odnosi na rukovodioce objekata, čiji se nivo obrazovanja i iskustva razlikuju u zavisnosti od vrste objekta.

Rukovodilac u hotelima, motelima i turističkim naseljima
U objektima kao što su hoteli, podvrste hotela, moteli i turistička naselja, rukovodilac mora imati najmanje višu stručnu spremu ili završeno visoko obrazovanje u obimu od najmanje 180 ESPB bodova, najčešće iz turističkog, ekonomskog ili drugog društvenog smera. Takođe, rukovodilac mora imati aktivno znanje jednog stranog jezika i najmanje tri godine radnog iskustva u ugostiteljstvu.

Rukovodilac u pansionima i kampovima
U objektima poput pansiona i kampova, rukovodilac mora imati najmanje srednju stručnu spremu, poznavanje jednog stranog jezika i godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu.

Foto: Stockcake.com

Ugostitelj kao preduzetnik
Ako ugostitelj kao preduzetnik lično vodi poslovanje ugostiteljskog objekta, on mora ispunjavati iste uslove koji važe za rukovodioca objekta, prema vrsti objekta kojim upravlja.

Dodatno osoblje
U hotelima, motelima i sličnim objektima potrebno je zaposliti najmanje jedno lice sa srednjom stručnom spremom usmerenja za ugostiteljstvo.

Ovi uslovi imaju za cilj podizanje profesionalnog nivoa u ugostiteljskim objektima, kao i obezbeđivanje visokokvalitetnih usluga za goste kroz stručnu i jezički osposobljenu radnu snagu.

IZVOR: Zakon o ugostiteljstvu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu sajta rkp.rs.

Tagovi