Promenite jezik sadržaja

Genetika u službi budućnosti: Kukuruz i soja otporni na klimatske promene

U svetu u kojem klimatske promene postaju svakodnevna realnost, naučnici iz Laboratorije za molekularnu genetiku i fiziologiju (LMGF) neumorno rade na razvoju biljaka koje će biti spremne da odgovore na izazove sutrašnjice.

Njihova istraživanja fokusirana su na unapređenje oplemenjivačkih programa kukuruza i soje, dve ključne kulture za ishranu ljudi i stoke. Sve češće suše, visoke temperature i pojava novih bolesti i štetočina ugrožavaju prinose i kvalitet zrna, što direktno utiče na bezbednost hrane.

Korišćenjem najsavremenijih metoda molekularne genetike, u kombinaciji sa biohemijskim i fiziološkim analizama, istraživači LMGF-a razvijaju takozvane „climate-smart“ genotipove – hibride koji su prilagođeni ekstremnim uslovima i koji mogu obezbediti stabilne i kvalitetne prinose čak i u najnepovoljnijim sezonama.

Ovi genotipovi ne samo da odolevaju stresu, već su i bogatijeg kvaliteta, čime se direktno doprinosi strategiji dugoročne bezbednosti hrane – jednom od ključnih ciljeva moderne poljoprivrede.

Zahvaljujući ovim naučnim dostignućima, poljoprivreda dobija snažnog saveznika u borbi protiv klimatske krize.

IZVOR:www.mrizp.rs

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu sajta rkp.rs.

Tagovi