Za Pravni kutak, Bojana Cekić, direktorka pekare „Vlasinsko zrno“ – Žena koja je od Niša napravila miris svežeg hleba
Pravni kutak: Gospođo Cekić, vaša pekara „Vlasinsko zrno“ postoji skoro deceniju i postala je prepoznatljiv brend u Nišu. Kako je sve počelo?
Bojana Cekić: Počelo je 2015. godine sa velikom željom i još većim entuzijazmom. Znala sam da hleb i pecivo nisu samo proizvodi – oni su deo svakodnevnog života ljudi. Htela sam da stvorim nešto što će Nišlije povezivati sa toplinom doma i sigurnošću. Tako je nastalo „Vlasinsko zrno“.

Pravni kutak: Posao sa pekarom nosi i mnogo izazova. Sa čim ste se najviše suočavali u ovih deset godina?
Bojana Cekić: Pekarstvo je lepa, ali teška grana. Rad se ne zaustavlja – mi smo tu i noću, i praznicima, jer hleb mora biti svež svako jutro. Najteže su nam promene cena sirovina i energenata – to su faktori koje ne možemo da kontrolišemo. Ali verujem da nas upravo ta borba čini jačima.
Pravni kutak: Kako uspevate da održite brend i verne mušterije?
Bojana Cekić: Naša tajna je jednostavna – kvalitet i ljubav prema poslu. U „Vlasinskom zrnu“ se trudimo da svako pecivo bude kao da je napravljeno kod kuće. Ljudi prepoznaju tu posvećenost. Kad vam mušterija kaže da vaša kifla miriše kao detinjstvo – to je nagrada koju novac ne može da kupi.

Pravni kutak: Kao žena preduzetnica u Nišu, kakvo je vaše iskustvo?
Bojana Cekić: Iskreno, nije bilo lako. U poslu koji se odavno smatra „muškim“ trebalo je dokazati da žena može da vodi proizvodnju, tim i ceo brend. Ali danas sa ponosom kažem da sam uspela. Želim da budem primer mladim ženama da je moguće uspeti, čak i kada put izgleda trnovit.
Pravni kutak: Šta biste poručili kolegama i budućim pekarima?
Bojana Cekić: Da ne odustaju. Pekarstvo je zanat koji zahteva i znanje i srce. Biće prepreka, ali kada vidite zadovoljnog kupca – shvatite da se sve isplatilo. Ja sam deset godina u ovom poslu i iako nije uvek bilo lako, danas mogu da kažem da je vredelo svake neprospavane noći
Bojana Cekić, direktorka pekare „Vlasinsko zrno“