Pravilnik o tarifi o nagradama i naknadama u postupku posredovanja
 
Zakon o posredovanju u rešavanju sporova
 
 
 

 


Dnevnik juga12.03.2019


OBUKA ZA MEDIJATORE 15. MARTA U NIŠU

 

 

Fakultet političkih nauka u Beogradu u skladu sa dozvolom nadležnog Ministarstva pravde, ovlastio je Regionalnu kancelariju posrednika Niš, da unapređuje medijaciju (posredovanja u rešavanju sporova) na teritoriji Južne Srbije.

Obuka će se realizovati 15. marta u Regionalnom centru u Nišu, po programu akreditovanom kod Ministarstva pravde Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o posredovanju (medijaciji) i Pravilnikom o programima obuke za posrednike. Program je akreditovan i u sistemu socijalne zaštite.

Program osnovne obuke je uslov za naredne specijalizovane programe obuke za posrednike.

Po završetku programa kandidati/kinje dobijaju odgovarajući sertifikat i stiču uslov za lincencu iz oblasti medijacije koju izdaje Ministarstvo pravde na osnovu završene osnovne obuke. Polaznici obuka koji rade u socijalnoj zaštiti, dobijaju odgovarajući broj bodova za licenciranje, jer su programi istovremeno akreditovani u sistemu socijalne zaštite.

Za obavljanje poslova posrednika lice mora da ispunjava sledeće uslove:

  • Da je poslovno sposobno
  • Da je državljanin Republike Srbije
  • Da je završilo osnovnu obuku za posrednika
  • Da ima visoku stručnu spremu
  • Da nije osuđivano na bezuslovnu kaznu zatvora za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje poslova posredovanja
  • Da ima dozvolu za posredovanje
  • Da je upisano u Registar posrednika

Medijacija je alternativni način rešavanja sporova, u kojem treće nezavisno, neutralno i nepristrasno lice, posrednik – medijator, pomaže stranama u sukobu da dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja.

Medijator je specijalno obučena osuba (neutralna strana) za posredovanje u konfliktima (medijacija). 

Medijator nije sudija, nije arbitar i nema pravo da savetuje stranke. Njegova uloga je da strankama pomogne da razumeju svoje interese dok ne zadovolje potrebe koje su izazvale sukob, i da stranke zajednički pronađu adekvatno rešenje prihvaltljivo za obe strane.  

Medijatori su nezavisni i nepristrasni, ali ukoliko se posumnja u njihovu nepristrasnost mogu da ga izuzmu iz postupka ili prekinu medijaciju. Ipak, ukoliko medijator smatra da postupak medijacije ne ide željenim tokom i da je necelishodan, isti može prekinuti.

Medijatori imaju pravo na nagradu koju ugovara sa strankama u trenutku potpisivanja Sporazuma o pristupanju medijaciji.

Širenjem medijacije na teritoriji Srbije od značaja ja ne samo za učesnike u sporu, već i za državu i lokalnu samoupravu, odnosno gradove i opštine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti autorima i realizatorima programa, na adresu reg.kancelarijaposrednika@gmail.com.

 

Izvor: http://dnevnikjuga.rs/obuka-za-medijatore-15-marta-u-nisu/