Novinski članci
 
 
 

Niške vesti06.03.2019


MEDIJATORE U NIŠU OBUČAVAJU STRUČNJACI SA

FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA

 

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Regionalna kancelarija posrednika u Nišu zaključili su ugovor o saradnji, a potpisanim ugovorom Regionalna kancelarija posrednika ovlašćena je da u ime ovog fakulteta, koji je akreditovan od strane Ministarstva pravde Republike Srbije,  unapređuje medijaciju na teritoriji Južne Srbije, odnosno organizuje i realizuje osnovne obuke za medijaciju u Nišu i ovom delu zemlje, ali i da organizuje i realizuje specijalizovane programe obuke za madijaciju. Već 15. marta biće organizovana osnovna obuka za sticanje licence.

„Regionalna kancelarija posrednika Niš dobila je poverenje Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a ugovorom koji smo potpisali ovlašćeni smo da organizujemo i sprovodimo  postupak osnovne obuke za medijatore, ali i da organizujemo specijalizovane  obuke na teritoriji Južne Srbije“, kaže Violeta Stamenković, predsednik Regionalne kancelarije posrednika Niš. „Realizaciju svih tih obuka, osnovnih i specijalizovanih, vršiće Fakultet političkih nauka. Dobili smo i ovlašćenje da u njihvo ime vršimo afirmaciju o ovakvom načinu posredovanja i rešavanja sporova na miran način. Širenjem medijacije na teritoriji Srbije od značaja ja ne samo za učesnike u sporu, već i za državu i lokalnu samoupravu, odnosno gradove i opštine. Rešavanjem sprova na ovakav način vrši se ušteda od 30 do 60 posto troškova“, kaže Violeta Stamenković.

Ona dodaje da postoji i predlog da se formira centar za mirno rešavanje sporova pri svakoj opštini gde bi se uz prvobranioca i zaštitnika građana, vršilo besplatno savetovanje stranaka u sporu ili građana koji imaju  problem, već bi i biranjem adekvatnog lica, medijatora sa licencom, spor bio direktno rešavan.

„Potpisom kod javnog beležnika spor bi bio rešen,postojala bi javna izvršna isprava i ako neko  neko ne izvrši svoju obavezu koju je sporazumom prihvatio i potpisao kod javnog beležnika, može se dati na izvršenje. Tako se skraćuje postupak izvršenja, tako se skraćuje postupak parničenja i nema dugog parničenja. Medijacija je brža, jeftinija i to je dobrovoljni postupak, poverljiv postupak u kome stranke aktivno učestvuju i traje 60 dana. Troškovi medijacije su znatno niži  od bilo kog postupka koji se vrši putem parnice ili izvršenja“, objašnjava Violeta Stamenković.

Važno je naglasiti, dodaje ona, da je sporazum uvek prihvatljiv za obe strane, nema rizika od  nepovoljne odluke. Medijator nema pravo da sugeriše i da donosi odluku u ime neke strane.

 

Izvor: https://niskevesti.rs/medijatore-u-nisu-obucavaju-strucnjaci-sa-fakulteta-politickih-nauka/

   
    Naslovna
     
    O nama
     
    Usluge
     
    Zaštita prava potrošača
     
    Kancelarijsko poslovanje
     
    Medijacija u porodičnim odnosima
     
    Medijacija
     
    Šta je posredovanje-medijacija
     
    Upoređenje sa sudskim postupkom
     
    Gde se primenjuje
     
    Specifičnosti
     
    Strane u postupku
     
    Ko može biti posrednik-medijator?
     
    Skupovi i seminari
     
    Osnovna obuka
     
    Skup medijatora južne Srbije
     
    Učesšće na skupovima
     
    Akta
     
    Kontakt
     
    Ostalo
     
    Arhiva
     
    CV
     
    Novinski članci
     
    TV gostovanja